Намалява популацията на дребния дивеч, увеличава се тази на хищниците
Намалява популацията на дребния дивеч, увеличава се тази на хищниците / www.glojenebg.com

Основният проблем пред ловно-рибарските дружества е намаляването на популацията на дребния дивеч и увеличаването на тази на хищниците – чакали, лисици, както и безстопанствени кучета, алармира председателят на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич” Илия Михайлов. Дивият заек изчезва, миналата година отстрелът му е бил спрян. Правено е проучване в Лесотехническия университет и то не е установило яловост или заболявания по този вид. По думите на Михайлов причината за намаляването на броя на зайците е използваната в земеделието химия, както и голямата популация на хищниците.

Все по-често има сигнали за набези на лисици в дворове на къщи по селата. Михайлов разказа за случай от миналата година, когато на Гара Север бясна лисица нападнала дядо с внуче.

Сдруженията на ловците и риболовците искат да се изработи изцяло нов Закон за лова и опазване на дивеча, каза още Илия Михайлов. В сега съществуващия са правени много промени, а последните дори не са били разгледани на второ четене в парламента, според Михайлов – неизвестно по какви причини. В новия закон трябва да залегне сериозна клауза на мерки срещу бракониерството, което се увеличава, както и за дисциплината по време на ловните излети.

Опазването и подхранването на дивеча също са сред основните приоритети на ловните сдружения. „ЛРД-Добрич” е изградило 30 хранилки за дива свиня, 300 – за фазани и яребици и 84 – за елени и сърни. За подхранване на животните, със средства на сдружението, са осигурени 25 тона концентриран и 13,5 тона груб фураж, както и 2 тона сол. Суми за целта заделят и някои от ловците.