злато
злато / Агенция Митници
Повече от 60 000 лева и значително количество златни накити са щетите от две телефонни измами от началото на тази седмица в Силистра. 64-годишна жена даде на престъпниците над 20 000 лева, част от които занесе с личния си автомобил между Бяла и Плевен. Ден по-късно друга възрастна силистренка стана жертва на измамниците и се раздели с 40 000 лева и златни бижута, които остави до електрически стълб на улицата.

И двете измами са извършени по най-популярния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Жертвите биват въвеждани в заблуждение след телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Доверявайки се, дават съгласие за оказване на съдействие на органите на реда и стриктно изпълняват получените указания – да хвърлят от балкона или да оставят на определено място пари и ценности.
Най-уязвими са хората от третата възраст, отбелязват от полицията и за пореден път апелират да разговаряме с нашите близки за съществуващата опасност, да обясним какви са възможните сценарии и да ги посъветваме никога да не дават пари на непознати.

Полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи, затова няма да помогнем с нищо ако хвърляме пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказваме съдействие на служители на реда. В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно трябва да подадем сигнал на тел.112 или при дежурния в ОД МВР.