/ БГНЕС
Над 2200 украински граждани, бягащи от войната, са настанени в хотели, общински бази и частни домове в Добричка област, съобщиха от Областния координационен щаб на пресконференция.

Повечето бежанци са приютени в хотели в Балчик, Каварна, село Кранево, черноморския комплекс "Албена", ученическото общежитие в Генерал Тошево, а 158 са приети в домовете на българи, поясни областният управител Галин Господинов. По думите му, около една трета от всички регистрирани са деца.

На ГКПП-Дуранкулак в последните десетина дни са издадени удостоверения за временна закрила на 673 бежанци от Украйна, посочи областният управител, като добави, че вече са отворени  пунктове за уреждане статута на бедстващите хора и в Каварна, Балчик, к.к. "Албена", Шабла, а предстои да заработят в Добрич и Генерал Тошево.

Вече са осигурени достатъчно дрехи и хранителни продукти за пребиваващите в Добричка област украински граждани, коментира директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Преди ден пристигна цял микробус с облекла и хигиенни материали, осигурени  от наши сънародници в Германия, добави той. Според БЧК-Добрич напоследък възникват други потребности - от лекарства и достъп до лечебни заведения за украинци с все още неуреден статут.

Артюн Еринозов съобщи, че спешно трябва да се съберат средства, за  да бъде настанено осемгодишно украинче с хроничен артрит в болница, чиято майка няма статут на временна закрила. Има и нужда от лекарства за диабетици и онкоболни хора.

Сред настанените досега в Добричка област украински бежанци няма с COVID-19, заяви областният управител, като уточни, че всички преминали през граничните пунктове в региона са тествани.
БТА