Над 200 000 души са посетили Двореца през лятото
Над 200 000 души са посетили Двореца през лятото / balchik.com

Над 200 000 души са посетили Архитектурно-парков комплекс Двореца в Балчик през това лято, съобщи ръководителят на Ботаническата градина към Софийския университет Ина Манчева. През юли и август туристите са били 146 620, показва справката от продадените билети. Това е с 10-12% повече от броя им през 2010-а и 2009 година. Мястото е посещавано и във връзка с общински прояви - празници, фестивали, както и от студенти и ученици, поради обучителната дейност на екипа на градината.

Събитието на лято'2011 за учените е цъфтежа на 75-годишно растение от вида Агаве американа, каза Манчева, То е столетник, който след цъфването си - веднъж в живота - загива. Процесът е продължил общо три месеца, цветоносното стъбло е 6-метрово и все още може да се види. Този вид цъфти за първи път на територията на балчишката ботаническа градина, отбеляза Манчева и допълни, че през септември могат да се наблюдават красиви цветове и на други кактуси и сукуленти.

Сега предстои активна есенна работа за ботаниците, съобщи още Манчева. Те засаждат в градината нови видове две-тригодишни дървета и храсти, отгледани в оранжерия. Ще бъде създаден и кът с билкови и медицински растения. В Ботаническата градина се провежда зелено училище с деца от Балчик по европейска програма, вървят и практиките на студентите по специалности ботаника, биология и екология, допълни Манчева.

Над 200 000 души са посетили Двореца през лятото
netinfo