Концертът-спектакъл на учениците
Концертът-спектакъл на учениците / Дарик Добрич
Учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ посрещнаха гости от четири държави на сцената на Младежкия център с пъстър музикално-театрален спектакъл. Програмата им бе подготвена в голямата си част и на английски език. Тя включваше драматизация, японски театър, песни, народни танци, спорт.
 
Спектакълът бе част от двугодишния европейски проект, наречен „Силата на изкуството и спорта“, по който добричкото учебно заведение работи съвместно с партньори от Турция, Румъния, Гърция и Испания. Целта е училищата да се превърнат в по-желано място за учениците, като се организират клубове за театър, изобразително изкуство, музика и спорт. Във всяка страна се акцентира на различна сфера от дейностите.

Концертът-спектакъл на учениците
Дарик Добрич

Концертът-спектакъл на учениците
Дарик Добрич

Добричкото училище се представя със своя театрален състав „Веселушко“, който тази година навършва 20-годишнина. Негов ръководител е началният учител Тодорка Ненова, която сега води четвърти клас. Тя работи на сцената само със своите ученици, като не прави кастинг за ролите, а оставя децата да изберат своя герой. Често заедно и драматизират текстовете, разказа педагогът през Дарик. Нейното категорично мнение е, че заниманията с театрално изкуство учат на повече толерантност, морал, ценности, на уважение и колективна работа. Децата се преобразяват, докато работят, четат, откриват изкуството, казва тя.
 
В тазгодишната си работа, Ненова и нейните ученици залагат на текстовете на българския писател – драматург Борис Априлов, който е автор на познатата книжка „Приключенията на Лиско“. Част от класа - т.нар. "малка трупа", състояща се от пет деца, показа своето представление „Чими“ в концерта на СУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Концертът-спектакъл на учениците
Дарик Добрич

След тях на сцената се качиха по-големи ученици, които показаха на английски приказката „Житената питка“, претворена в японски театър, танцуваха народни танци, възпитаници на популярния клуб „Самурай“ направиха карате демонстрации, с песни от държавите-гости поздрав направиха възпитаници на Студио "Сарандев".

Концертът-спектакъл на учениците
Дарик Добрич

Концертът-спектакъл на учениците
Дарик Добрич

В края на събитието делегациите от различните държави получиха грамоти. Те бяха в Добрич през цялата настояща седмица, като освен концерта-спектакъл, посетиха комплекс „Стария Добрич“ и направиха екскурзии из страната. Предстоят срещи по проекта във всички останали страни-участници, които ще покажат подготвеното в останалите направления.