МОСВ ще контролира проекта за водния цикъл на Добрич
МОСВ ще контролира проекта за водния цикъл на Добрич / Дарик нюз

Договорът за безвъзмездна финансова помощ за водния цикъл на Добрич ще бъде разписан при специални условия - всяко действие на изпълнителя ще бъде ревизирано и извършвано след съгласието на МОСВ, съобщи зам.-кметът по икономическо развитие и европейски фондове Росица Йорданова. Причината е, че проектът има нужда от доработване. Споразумяхме се в интерес на обществото договорът да бъде сключен, но той ще бъде под осезателния и постоянен контрол на министерството, допълни Росица Йорданова.

Техническите проекти за водния цикъл са остарели и трябва да се доработват

Техническите проекти за водния цикъл не са в добро състояние, отбеляза кметът Йордан Йорданов. „Установи се, че от 2011 година досега проектите е трябвало да бъдат  доработени и актуализирани, но това не се е случило. През последните 4.5 месеца работихме много активно в насока актуализиране на количествено-стойностните сметки /КСС/ и т. н. анализ разходи и приходи /АРП/. Към днешна дата всичко е актуализирано с изключение на прединвестиционното проучване и самия проект”, коментира Йорданов.

Той съобщи, че в края на миналата седмица са обявени 4 обществени поръчки за водния цикъл, като изискването за допълнително проектиране е включено в заданието.  Две от поръчките са за линейната част на водопровода, една за канализацията и една за пречиствателната станция. Общата им стойност е 96 млн. лева.

Проектът за водния цикъл на Добрич ще струва 96 млн. лева

"Срокът за събиране на оферти е 52 дни и ако всичко мине както трябва, в рамките на два - два и половина месеца трябва да имаме избрани изпълнители, а след това и подписан договор за безвъзмездна финансова помощ", посочи Йордан Йорданов. Очаква се при добро стечение на обстоятелствата изпълнението на проекта да започне през есента.

Очаква се проектът за водния цикъл да стартира през есента на 2016-а

Проектът за водния цикъл на Добрич предвижда пълна рехабилитация на над 77 км. водопровод и над 4 км. канализационни колектори, реконструкция на три канално-помпени станции, модернизиране на пречиствателната станция за отпадъчни води край село Врачанци.