Проектът за водния цикъл на Добрич ще струва 96 млн. лева
Проектът за водния цикъл на Добрич ще струва 96 млн. лева / ope.moew.government.bg

96 млн. лева е стойността на актуализирания проект за подобряване на водния сектор в Добрич. Това става ясно от докладна записка на кмета Йордан Йорданов, която ще бъде разгледана на предстоящата на 23 февруари сесия на Общинския съвет.

Техническите проекти за водния цикъл са остарели и трябва да се доработват

След актуализация на анализа за разходите и ползите (АРП) в проектното предложение,  е установено, че съфинансирането от страна на община Добрич, няма да надвишава 10.10% или 9.7 млн. лева без ДДС.

Кметът предлага Общинският съвет да даде съгласие Общината да кандидатства с проекта по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” и ако той бъде одобрен за финансиране да има последващо решение за поемане на общински дълг и даване на съгласие за получаване на кредит от банка или друга финансова институция с посочване на конкретни параметри на дълга към всеки източник.

Проектът за водния цикъл на Добрич предвижда пълна рехабилитация на над 77 км. водопровод и над 4 км. канализационни колектори, реконструкция на три канално-помпени станции, модернизиране на пречиствателната станция за отпадъчни води край село Врачанци.

Очаква се проектът за водния цикъл да стартира през есента на 2016-а