„Понеже нямам зелен сертификат, от утре прекратявам приема на пациенти, за да не наруша законите на демократична България“.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

Това пише в социалните мрежи лекарят от Добрич д-р Хасан Ефраимов само няколко часа, след като стана ясно, че влиза в сила т.нар. „зелен сертификат“ за работещите в болничната помощ.

В публикацията си д-р Ефраимов призовава пациентите си да потърсят помощ от колегите му:

„Моля за извинение от пациентите. Нека да се обърнат към колегите, на които им е разрешено да работят. Аз, в кабинета си, който съм го сътворил с двете си ръце, вече нямам това право и ще потърся нов начин за препитание.

Лекарят благодари на всички хора, които са се доверили на практиката му през изминалите 20 години. „Нека да сме живи и здрави и до по-добри времена. Аз вярвам, че някой ден пак ще сме заедно“, пожелава медикът в социалната мрежа.

Удължават срока на сертификата за преболедуване (ВИДЕО)

Над 1.3 хиляди са реагирали
на публикацията на лекаря, като стотиците коментари под нея са от пълно одобрение, до крайно несъгласие с позицията му.

Втори ден в Добрич граждани организират протест срещу задължителното въвеждане на „зелен сертификат“ за достъп на закрито на определени места. Те издигнаха плакати с надпис: „Ваксината е личен избор, не условие за работа“. Нов протест се организира тази вечер от 18:00 часа пред РЗИ - Добрич, съобщават от Информационна агенция Фокус.

Случаите на заразени през изминалото денонощие в Добричко са 100, до момента техният брой от началото на пандемията е 10 726.

Лицата с напълно завършен имунизационен цикъл са 30 343.

Ученици от Добричко ще учат онлайн


На 12 октомври областният управител на Добрич Васил Карапанчев проведе заседание на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване. От отчета става ясно, че ежедневно лавинообразно расте броят на карантинирани заради констатирани положителни случаи на коронавирус в образователната сфера.

Единодушно членовете са одобрили въвеждането временно – до 30 октомври, на дистанционна форма на обучение за учениците от пети, шести, осми, девети, десети и единадесетите класове от училищата и гимназиите в областта.