Лайънс клуб
Лайънс клуб / netinfo
Под мотото „18 години ние служим“ Лайьнс клуб Добрич отпразнува своя 18-и рожден ден в комплекс Албена.  Бяха събрани 15 867 лева, които ще се насочат за трите приоритетни програми, по които работи клубът.

През 2016/2017 година се извършиха профилактични прегледи на зрението на всички деца от детските градини в община Добричка в селата Карапелит, Батово, Одърци, Стожер, Божурово, Победа, Стефаново и Хитово, отчете президентът Ивайло Милев. Втората приоритетна програма е стартиралата през 2012 за провеждане на профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на децата от I до III клас в училищата в Добрич. Те се провеждат съвместно с Диагностично-консултативен център - 2. Прегледани са 137 деца от ОУ ”Хан Аспарух”. Констатира се, че има увреждания на около 27%. В Центровете  за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания № 1, 2 и 3 са прегледани всички, там има увреждания на около 47,8% от децата.

Най-новата инициатива на „Лайънс клуб“ Добрич е осъществяване на „Проект за превенция на зрителните усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет". В България всяка година се разболяват 10-15 на всеки 1000 хиляди деца, от тях едно или две кърмачета. В момента болните деца до 18-годишна възраст в България са над 2 500. За целта на проекта са закупени професионални устройства за краткотрайно периодично приложение - глюкомери. Изразходваните средства по проекта са 14 500 лева - за техника и консумативи. Прегледите се извършват от два до три пъти в годината в зависимост от здравословното състояние на изследваните. Програмата е двугодишна и обхваща всички деца, които са на отчет в Добричка област, които сега са 30.

Ежегодна е грижата за Териториална организация на слепите, Клуб „Детелина" на сляпоглухите и Хобисклуб, отчитат още от "Лайънс клуб" Добрич. През 2016 г. беше  спонсорирано  балетно студио „Палитра”. Във връзка с бедствието в с. Хитрино, област Шумен, клубът се включи в акцията с 1000 лева за осигуряване на храна, вода и вещи от първа необходимост. Учредени бяха четири награди от по 200 лева. на добрички параспортисти, републикански шампиони.