Над 25 хиляди лева събра Лайънс клуб Добрич на пролетния си бал
Над 25 хиляди лева събра Лайънс клуб Добрич на пролетния си бал / Дарик Нюз - архив

25 500 лева събра на пролетния си благотворителен бал „Лайънс клуб” – Добрич, съобщи в ефира на Дарик церемониалмайсторът на клуба Веселин Василев. 250 гости са присъствали на събитието по повод 12-я рожден ден на организацията. Парите са събрани от разпродажба на куверти и от разиграни благотворително търг и томбола, уточни Василев.

Сред най-атрактивните експонати, разиграни в томболата е реплика на позлатения меч на кан Кубрат, открит в украинското село Малая Перешчепина. Оригиналът се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург, а една от малкото реплики се пази в НИМ – София, разказа Василев. Мечът е бил откупен за 2 200 лева, а дагеротипна фотография на Васил Левски с прощалното му писмо, подарък от „Ротари клуб” – Добрич, е била продадена за 2 000 лева.

Събраните средства ще бъдат използвани за финансиране на основните проекти на „Лайънс клуб” в Добрич – профилактика на зрението на деца от 3 до 6 години и „Майките на Лайънс”, в който студентки от Педагогическия колеж в града се грижат за 16 деца с изоставащо развитие от Дома за медико-социални грижи.

Част от парите, по традиция ще се инвестират в подкрепа на добрички културни институти и състави, каза още церемониалмайсторът на „Лайънс клуб”. Тази година ще бъдат подпомогнати четири частни формации – хор „Добрич”, клуб по спортни танци „Фантастика”, танцова формация „Палитра” и рок-група „Сайлънс”.