Къркларели не ни иска вече за побратим?
Къркларели не ни иска вече за побратим? / netinfo

Турският град Къркларели вече не иска да е побратим с община Добрич. За това съобщава електронното издание Turkish daily news" в публикация от 21 август. Статията е на Али Юмит Юлкер, кореспондент на "Доган нюз ейджънси" в Къркларели. Според написаното причината за позицията на турската община е приетата от общинския съвет на Добрич декларация за признаването на арменския геноцид в Османската империя. Документът бе гласуван на 29 април 2008 година.

В публикацията в турското издание се казва, че властите в Къркларели са прекъснали връзките с побратимените Добрич и Бургас. Цитиран е кметът на Къркларели Джавит Чалаян, който казва: "Решението на Добрич ни разочарова." Градоначалникът допълва, че 12 общини в България са приели декларации за "така наречения" по думите му арменски геноцид.

Днес кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че няма такава информация. Председателят на Общинския съвет Румен Иванов също не знаеше за такова решение на турското кметство. Той отказа да коментира, докато в Добрич не се получи официален документ по случая.

От общината припомниха, че в края на месец май, т.е. след приемането на декларацията, делегация, водена от Детелина Николова, е била на посещение в Къркларели по повод местен фестивал на хумора. Тогава добричките представители са били отлично приети и въобще не е станало дума за приетата декларация.

Отношенията между Добрич и Къркларели датират от 1993 година, когато е подписан договор за сътрудничество между двете общини.