Крушарци искат достъп до пристанището на Констанца
Крушарци искат достъп до пристанището на Констанца / netinfo

Имаме идея да направим пътна връзка с румънската община Баняса, с която имаме подписан договор за сътрудничество и участваме в съвместни европроекти, заяви кметът на Крушари Злати Киров. Днес общината отбелязва празника си Кръстов ден.

Целта е след 2009 година, когато отпаднат границите между България и Румъния, да има пряк достъп до международния път Калараш-Констанца. Констанца е най-голямото пристанище на Черно море. Това ще означава по-лесен достъп на местните зърнопроизводители до него. Защото вече е практика румънски търговци, когато не могат да напълнят кораб, да идват в Крушарско и да търсят зърно, обясни Киров.

За началото на новата учебна година в общината са ремонтирани училищата и детските градини. Изълнени са изискванията на РИОКОС и за столовете в тези заведения, и за условията в тях.

Тече подготовката за доставката за населението с дърва за огрев.

Възстановен е от тази година футболният отбор на Крушари. Казва се “Заря 2006”. Изиграл е вече първият си мач.

Инициативен комитет, в който участва и общината, и други неправителствени организации, възнамеряват да възстановят войнишките паметници в Крушарско. Те са в Крушари, Телериг, Коритен, Дяково, Александрия. Установена е връзка с Министерството на отбраната и с фонд “13 века България”. До 26 септември трябва да бъдат подготвени разчетите за ремонтните дейности.

В местността “Текето” край село Александрия се изгражда православен манастир със спомоществователството на дарители и с участието на църквата. Предвижда се да има и женски метох. Преди няколко години в местността беше изграден параклис на името на Свети Илия. Според поверието, тук има отпечатъци от копитото на магарето на светеца. Местните хора вече наричат живописния район “Манастира- Александрия”.

Развива се сътрудничеството между Крушари и общините Каменка в Украйна, Баняса в Румъния и др.

С всяко изминала година се разраства традиционният фолклорен фестивал “Текето”, който вече е и международен. В него участват състави към всички читалища в общината.

Празникът на Крушари днес ще бъде отбелязан с конни състезания и фолклорен концерт.