Концентрацията на радон в Добричко е под допустимата
Концентрацията на радон в Добричко е под допустимата / Радка Минчева, архив
Стойностите на концентрация на радон в жилищните сгради в Добричка област са под допустимите, сочат резултатите от проучване по Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население. Резултатите са представени на заседание на Областния координационен съвет, съобщават от РЗИ-Добрич.

Допустимото ниво на средногодишна концентрация на радиоактивния елемент във въздуха за съществуващи сгради е 300 бекерела на кубичен метър. Средната констатирана стойност в Добричка област е три пъти по-малка - 103 бкр/куб.метър.

По време на проучването са направени замервания във всички общини на областта чрез общо 102 детектора. Най-високо ниво е измерено в община Крушари – 209 бкр/куб.м., а най-ниско – в община Тервел /57 бкр/куб.м./
 
Облъчване над 300 бекерела изисква предприемане на евентуални действия за намаляване на концентрацията на радон. Намаляването на нивата на радон може да се осъществи лесно, ефективно и сравнително евтино чрез технически мерки, които се прилагат в редица държави в Европа и Америка - най-често подобряване на вентилацията.
 
В рамките на Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население са проведени курсове за информиране и обучение на специалисти в областта на строителството съвместно с Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Министерство на регионалното развитие и благоустройството.