Кои ще заемат шестте мандата от област Добрич?
Кои ще заемат шестте мандата от област Добрич? / БГНЕС
„Пожелавам успех на БСП, нека да работят ползотворно за просперитета на България. Това е вотът на хората, трябва да си извадим поука от загубата в област Добрич, за да вървим напред”, заяви вторият в листата на ПП ГЕРБ Живко Мартинов.

Както вече Дарик съобщи, коалиция „БСП за България“ получи 30.23% от вота на добруджанци, или 24 976 гласа. Втора политическа сила в областта е ПП ГЕРБ с 25.87% /21 374 гласа/. 

Според Мартинов все още не е сигурно колко мандата ще вземе ГЕРБ, възможно е да е само един. „Не сме сигурни, че вкарваме двама депутати в парламента, защото методиката Хеър-Ниймайер преразпределя мандатите към по-малките партии”, коментира Мартинов. Според него крайните резултати на ЦИК ще покажат дали и "Воля" ще вземат мандат от Добрич.

Живко Мартинов е получил най-много преференции в листата на ГЕРБ – 2283. Третият в листата на БСП – Даниел Петков, също е събрал най-много гласове за себе си – малко над 2000. Най-вероятно той ще измести втория Николай Колев и ще стане депутат.

Засега от шестте мандата за народни представители, избрани от Добрич, сигурни изглеждат Красимир Янков /БСП/, Пламен Манушев /ГЕРБ/, Хасан Адемов /ДПС/ и Йордан Йорданов /ОП/.