КНСБ пита членовете си искат ли есенни синдикални протести
КНСБ пита членовете си искат ли есенни синдикални протести / netinfo

КНСБ - Добрич започна допитване до своите членове дали подкрепят кампанията на Европейската конфедерация на профсъюзите за достойно заплащане на труда и дали биха се включи в есенни синдикални протести. Това съобщи регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Тя припомни, че през юли КНСБ прие позиция, с която се присъединява към кампанията на колегите си от Европа и отправя искания към правителството и работодателите.

Синдикалистите настояват за 260 лева минимална работна заплата и 800 лева средна заплата в материалната сфера. Сред исканията са още засилване на ролята на колективното трудово договаряне, въвеждане на необлагаем минимум, отпадане на данъците върху социалните разходи, замразяване на съотношението 60:40 на осигурителната тежест работодател-работник.

До 20 септември трябва да бъдат обобщени анкетните карти от допитването в Добричка област. "Идат есен и зима, време е да кажем СТИГА!" е призивът, отправен чрез картите. Предлагат се шест форми, в които хората на наемния труд могат да изразят отношението си - регионални протести, браншови протести, браншови ефективни стачки, национални протести, национална едночасова предупредителна стачка, национална еднодневна стачка.

След обобщаването на резултатите на национално ниво, КНСБ ще вземе решение за времето и формата на протеста.