КНСБ: Феноменът страх от загуба на работа тресе работници в частни и държавни фирми
КНСБ: Феноменът страх от загуба на работа тресе работници в частни и държавни фирми / Дарик Добрич - архив

Слаба активност от страна на гражданите в област Добрич в кампанията „ВЪЗСТАНИ ЗА ПРАВАТА СИ“ отчитат от Регионалния съвет на КНСБ. Само 25 добруджанци са посетили приемните на синдиката в региона от началото на април до 15 юни, а едва 103-ма са подкрепили подписката в подкрепа на трудовите, осигурителните и синдикалните права на трудещите се.

Неизплатени работни заплати и обезщетения са сред най-масовите нарушения от страна на работодателите, показват резултатите от кампанията. Такива са констатирани в  Агенция за сигурност и отбрана „Сириус“ ООД, където има неразплатени работни заплати на работниците и служители от декември 2015 година, съобщи регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Сред фирмите, забавили изплащането на заплати и осигурителни вноски са „Св.Никола“ООД  Добрич, „Тюхе –Илиев”, „Атанасова и Сие” СД, Добрич, комплекс „Русалка“ и др.

Във ВиК – Добрич е установена практика на санкциониране чрез удръжки от работните заплати за неизпълнение на трудови задължени, което е грубо нарушение на законодателството, предвидило за целта  дисциплинарни наказания, подчерта Василева. Днес тя се е срещнала с управителя на водното дружество инж.Петър Калчев, пред когото е изразила несъгласие с постъпила информация, че във фирмата се променят трудови възнаграждения на служители, в резултат на въведени нови правила и нова методика за оценка на труда и приноса им за развитието на компанията. Смущаващото е, че тези правила и методика не са били обсъдени с работниците, нито съгласувани със синдикатите, а са влезли в сила от 1 юли, заяви Василева.

Сред често срещаните проблеми във фирмите и предприятията са нерегламентираното полагане на труд през почивните дни, тъй наречената „светла” и „тъмна” част от работните заплати, като практиката е в „светлата” част да влиза минималната осигурителна сума. Арогантното, грубо отношение към работниците от страна на работодателя и незачитане на тяхното достойнство е друг проблем, който отчитат от КНСБ.  Феноменът „страх“ от загуба на работа е повсеместен както в реалния сектор така и в публичния – работниците и служителите искат друг да защитава правата им, е друг от изводите на кампанията.  Затова  за голяма част от проблемите потърпевшите търсят съдействие след прекратяване на трудовите си правоотношения.

Сигнали за грубо нарушение на трудовото законодателство са получили в КНСБ и от работници на охранителната фирма „ФСБ“, информира Гинка Василева. Пред журналисти бивш служител на фирмата – Йордан Неделчев Русев разказа, че близо 11 месеца е работил в компанията без договор, след което е бил назначен и се трудил в продължение на 7 години и 3 месеца, но внезапно бил освободен без предупреждение. След като се оплакал в Инспекцията по труда, последвало подписано споразумение с ФСБ, откъдето в момента ежемесечно му изплащат обезщетения за неизползвани отпуски за седемте години трудов стаж. Има пенсионери във фирмата, които работят на по два часа и такива, които дават 24-часови дежурства, но се осигуряват също на по няколко часа, заяви Русев. В същото време той не скри, че никога докато е работил във фирмата не се е случвало заплатите да бъдат изплащани със закъснение, дори ако това е коствало заем от страна на работодателя.

Потърсен за коментар, управителят на ФСБ Георги Панов обясни пред Дарик, че във фирмата работят близо 400 души, което я прави един от големите работодатели в Добрич и региона. „Никога не сме забавяли заплати и осигуровки на служителите ни”, подчерта Панов и отрече да има охранители, които да дават 24-часови дежурства. „Имаме служители, които работят почасово и съответно се осигуряват почасово” – заяви управителят. За конкретния казус с освободения Йордан Русев, той обясни, че съкращаването му се е наложило заради приключила охрана на обект, който вече се стопанисва от китайски инвеститори, строящи фуражен завод в Добрич. „Всичко спрямо Русев е коректно, той е пускал много жалби, но проверките не са установявали нарушения. Русев отказваше да си вземе отпуските през годините, а претенциите му са за това защо е освободен при положение, че във фирмата работят пенсионери. Аз като работодател обаче преценявам кого да назнача, в това число и пенсионери, които са бивши наши служители, от които съм доволен и които работят и се осигуряват почасово” – коментира Панов.