/ Дарик Добрич
80-90% от търговията с авточасти и ремонт на автомобили е в сивия сектор, заяви в Добрич лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

За справянето с проблемите на сивата икономика КНСБ започна кампания "Сивото убива", като ще бъдат проведени 27 информационни инициативи в цялата страна.

„Сивото убива, защото чрез сивия сектор се убиват лоялната конкуренция и социалните права. Убива и съвсем физически, защото хората си поправят автомобилите в нерегистрирани сервизи, а това води до инциденти на пътя”, заяви Пламен Димитров.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров ще представи в Добрич данни за сивата икономика

Другите сфери с голям процент сиви практики са леката промишленост, селското стопанство и строителството. 620 хиляди души са заети в земеделието в България, а от тях са осигурени само 107 хиляди.
 
Данните сочат, че в Добрич има 10 820 земеделски стопанства, а заетите в агробизнеса са над 23 хиляди души. От тях само около 4500 упражняват деклариран труд, а останалите са в риск от попадане в сивата икономика.

КНСБ: Около 21% от българската икономика е в „сивия“ сектор

Около 21 процента от българската икономика е в сивия сектор, а през 2018 година в страната 16% от всички заети са упражнявали недеклариран труд. Един от всеки 7 души е приел пари в плик, казват синдикалистите.
 
До края на годината КНСБ ще предложи законодателни промени за справяне с липсата на регулации в някои сектори. Ново мобилно приложение на КНСБ ще помага на работници и клиенти да подават сигнали срещу некоректни работодатели и да дават позитивни примери за мястото, на което работят. VOX KNSB вече е налично във всички платформи за мобилни приложения - за Android и Iphone. Мобилната апликация е част от кампанията "Сивото убива".