Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров / Дарик Добрич

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров излезе с обръщение към жителите на общината, след като днес РИОСВ - Варна отхвърли доклада за ОВОС на намерението на "РУСГЕОКОМ" да добива газ в находище "Спасово". Кметът присъства на днешното заседание на експертния съвет на инспекцията, на което бе гласуван доклада и на практика проектът бе спрян.

РИОСВ не допусна добива на природен газ в община Генерал Тошево

 В обръщението се казва:

"Днес имаме повод за радост. Днес, 25 януари 2018 година, ознаменувахме шестмесечния си последователен и упорит труд с успех. На проведения в РИОСВ-Варна Експертен съвет за пореден път показахме, че е важно да отстояваме своите позиции и да не отстъпваме от принципите си, а това винаги дава резултат. С общи усилия спряхме инвестиционното предложение за добив на природен на газ в находище „Спасово“, блок „Добрич“.

Но днешният ден не е важен само за нас. Той е важен за всички добруджанци, за всички българи, защото дадохме пример какво означава да бъдем отговорни към децата, към природата, към бъдещето на региона. Показахме на практика, че силата ни е в обединението.

Изказвам специални благодарности на 18-те кметове и кметски наместници от селата, с които днес заедно гласувахме „против“ инвестиционното предложение за добив на газ.

Благодаря на всички, които от самото начало на казуса с „Русгеоком БГ“ ЕАД бяха силни и непоколебими в желанието си да не допуснем добив на газ на наша територия.

Благодаря на държавните институции, които категорично заявиха своята подкрепа за нас.

Благодаря и на всички Вас, които гласувахте на първия успешен референдум в Североизточна България.

Гордея се с постигнатото и вярвам, че този общ успех ще бъде вдъхновение за още големи успехи."