/ Дарик Добрич
Кметът на Балчик Николай Ангелов е решен да спре паркирането в близост до плажа „Двореца“, съобщи той пред медии.

Проблемът се задълбочил през това лято.
Една от причините е обновяването на крайбрежната алея, която се асфалтира по трансграничен проект в момента. Освен това в близост до архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ има паркинг, чиято бариера отдавна не функционира и всички превозни средства имат достъп безпрепятствено до морската зона.

Балчик и Мангалия изпълняват съвместен проект за 1.5 млн. евро
 
По думите на кмета, положението е станало непоносимо, десетки коли спират до пясъка на плажа в района. „Допуснахме това, съобразявайки се с ресторантите в близост, но вече не смятаме, че ситуацията е нормална и едва ли се харесва и на самите тях“, посочи Ангелов.
 
Той заяви, че очаква бизнесът в района на „Двореца“ да предложи на общинска администрация каква работеща система за регулация на достъпа на автомобили по дамбата да бъде приложена.

„Ако не стигнем до някакво решение, още идната седмица ще наложа рестриктивни мерки и ще забраня напълно влизането в района в светлата част на денонощието“, категоричен бе Ангелов.

По думите му, при този вариант ще остане обслужването на заведенията в близост да става само нощем. Драстичните мерки са наложителни, тъй като преминаващите автомобили край плажа създават опасност за летуващите там, и особено за малките деца и не е изключено да се стигне до инциденти.
 
Помолен да коментира туристическия поток този сезон, кметът на Балчик призна, че засега той е по-слаб, но даде за пример други години, в които лошото време в началото на лятото е спирало пътуващите, но приходите от септември са компенсирали слабите резултати от юни и юли.