/ iStock/Getty Images
По инициатива на Община Шабла и настоятелството на Народно читалище „Зора 1894“ след 23-годишно прекъсване се възстановяват кинопрожекциите в морското градче, съобщават от местната управа.

Намерението на инициаторите е да се прожектират предимно български филми. Първата прожекция – на 1 юни, сряда, от 19:00 часа в киносалона на читалището, ще бъде на родната продукция „В сърцето на машината“ на режисьора Мартин Макариев. Билети могат да бъдат закупени на касата в сградата на културния институт. При по-голям интерес ще бъдат излъчени допълнителни прожекции на филма. 

Последният прожектиран филм в морското градче е „Титаник“ – през 1999 година. 

Шабленци за първи път прекрачват прага на читалищния киносалон на 22 декември 1949 година, разказва книгата „125 години Народно читалище „Зора 1894“ Шабла“. За целта ръководството на културния институт и селският съвет вземат под наем сградата на братята Атанас (Ташо) и Амера Димитрови (Загорски) и я приспособяват. Финансова подкрепа в размер на 100 000 лева оказва читалищното ръководство в Тюленово. 

Читалищното кино в Шабла, наречено „Москва“, е едно от първите в селата на тогавашната Балчишка околия. Филмите се прожектират на широколентов апарат, подарен на читалището от селския съвет през 1947 година. Обзаведено е с пейки, които по-късно са заменени от столове. Организират се срещи с кинотворци, обсъждат се филми.

„Москва“ участва в прегледа на „Българска кинематография“ за най-добро кино в страната и се класира на едно от първите места сред селските кина. Само през 1957 година в читалищния киносалон са направени 124 прожекции, пишат авторите.

През 1962 година киното се мести в новопостроената сграда на читалището, а през 1974 година, с 53 000 посещения, заема първо място в окръга по кинообслужване на населението.

За постигнат най-висок процент зрители през 1978, 1983 и 1984 киното е отличено с грамота на Комитета за култура на Националния преглед за най-добро кинообслужване, разказва още книгата.  
БТА