Градски парк Добрич
Градски парк Добрич / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Пет професионални екипа ще се включат в пленер - предизвикателство за създаване на късометражни филми за Добрич. Това съобщи за Дарик Николай Михайлов – режисьор и аниматор, който е автор на идеята.

Той е участвал във второто издание на форума „Глобален Добрич“ през м.г. При гостуването си, е харесал много парка на Добрич и е предложил да се направят рекламни филми за града като дестинация за пътувания и правене на кино.
 
Идеята е подета от общинското ръководство и одобрена от съветниците и Консултативния съвет по туризъм. Вече са заложени 10 350 лева от Програмата за туризъм за 2018 г. за обезпечаване на престоя на филмовите екипи. Събитието ще се състои в два дни – 23 и 24 септември, точно преди Празника на града.
 
Михайлов разказа за Дарик, че екипите ще бъдат професионални, с по 5-6 творци, сред които режисьори, оператори, сценаристи. Единият ще бъде от Нов български университет, откъдето ще осигурят и снимачна техника.

Очаква се да пристигнат творци и от съседна Румъния, а може би и от Македония, каза Михайлов, който ще бъде сред организаторите на инициативата, именувана „Пленер за късометражен филм за Добрич“.
 
В двата дни през септември, творците ще заснемат избрани от тях места в Добрич, като организаторите ще им зададат предварителни ключови думи. Целта е да се произведат колкото може повече филми, каза Михайлов. След това професионално жури ще определи трите най-добри, които ще получат и награди.
 
Всички заснети фотоси и филми за Добрич ще бъдат използвани за реклама, като бъдат качени на интернет страницата на Общината, а и на собствен сайт на инициативата. Ще бъдат предложени и за разпространение на кинофестивали.

По думите на Михайлов, се очаква тази реклама на Добрич да е целогодишна и да достигне до десетки хиляди зрители. Той сподели, че може Общината да стане пионер в организирането на филмови предизвикателства, посветени на градовете, тъй като досега подобни се правят по инициатива на филмови студия – с рекламна цел.