Канят ни на вечер с творчеството на Ивайло Петров
Канят ни на вечер с творчеството на Ивайло Петров / Уикипедия

В Добрич се организира вечер с творчеството на Ивайло Петров по повод 90 години от рождението на големия български писател. Събитието ще се проведе от 18.00 часа в огледална зала „Нели Божкова”. Гост на вечерта ще бъде съпругата на писателя Офелия Петрова. В проявата ще се включат проф. дфн Анчо Калоянов, Марин Георгиев и Иван Карадочев.

Ивайло Петров е роден на 19 януари 1923 г. в село Бдинци, област Добрич. Автор е на повече от 20 книги, между които „Хайка за вълци“ „Мъртво вълнение“, „Преди да се родя и след това“, „Объркани записки“, „Баронови“, „Циганска рапсодия“ и др. Творбите му са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски и др.

През 1990 година по повод 110 години от рождението на Йордан Йовков Ивайло Петров стана носител на Националната литературна награда „Йордан Йовков”, връчена му в Добрич по време на Националните литературни празници „Йордан Йовков”, а през 1994 година бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Добрич”.

Писателят е носител  на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“, на наградата „Златен век“ за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ „Св. Климент Охридски“ за литература и много други. През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен.