вселената космос
вселената космос / ThinkStock/Getty Images
На 28 януари ще се проведе информационна среща във връзка с обявения конкурс за две пълни стипендии за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey в гр. Измир, Турция. Конкурсът се провежда в рамките на сътрудничество между Община Добрич и Център за творческо обучение, София, в областта на образованието. Всяка от стипендиите е на стойност 1 250 долара.

Срещата ще се проведе от 13:00 часа в Младежкия център. Водещ е д-р Гергана Райжекова - ръководител на направление "Детски и младежки програми" в Центъра за творческо обучение.

Космическият център за деца и младежи, който се намира в град Измир, Турция, е един от трите в света, създадени по модел на NASA и се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Община Гоце Делчев праща две деца на космически лагер

Всяка година Центърът за творческо обучение организира конкурс за есе и видео есе по теми и награждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkey деца и младежи, въз основа на изпратените от тях есета. Освен от общината, още една стипендия за Добрич ще бъде предоставена от Центъра за творческо обучение. Всички дейности по конкурса в Добрич ще се осъществят от Общински младежки център „Захари Стоянов“.