Кабил: Не може да има зърнена криза и бедствено положение
Кабил: Не може да има зърнена криза и бедствено положение / netinfo

Нелепо и глупаво е като членове на Европейския съюз да говорим за зърнена криза и бедствено положение заради сушата, тъй като в ЕС действат съобветните регулатори, заяви земеделският министър Нихат Кабил на среща със зърнопроизводители и учени-агрономи от Добруджанския земеделски институт край Ген.Тошево.

Кабил подчерта, че проблемът е икономически и трябва да се решава с икономически лостове.

Всеки петък ще бъде изготвян доклад за състоянието на реколтата, който ще бъде разглеждан в министерството. На 23 май ще се проведе заседание на Консултативния съвет по зърното, на което ще бъдат изслушани предложения на сдружения на зърнопроизводителите. През юли на заседание в Брюксел на министрите на земеделието от ЕС в точката „разни” министър Кабил ще запознае колегите си със ситуацията в България относно добивите на зърно и сушата.

Ако не завали дъжд, при лошите прогнози за пропадане на 20-50% от реколтата, правителството ще вземе мерки за облекчаване на положението на производителите. Какви и колко все още е рано да се каже, заяви Кабил. Мерките ще бъдат взети след точни анализи и разчети. Зам. министър Светла Бъчварова допълни, че ситуацията е екстремна и не може да има готови решения сега и веднага.

В почвата в момента има шест пъти по-малко влага, отколкото през сушавата 1974 година, съобщи директорът на ДЗИ ст.н.с. Петър Петров. От направени вчера проучвания става ясно, че на 20 см. дълбочина в почвата няма никаква влага.

В полето край земеделския институт бе отслужена молитва за дъжд. За курбан бяха заклани три агнета – от министър Кабил, от кмета на Ген.Тошево Дим.Михайлов и от директора на ДЗИ П.Петров.