Иззеха 200 кг калкан от бракониери край Шабла
Иззеха 200 кг калкан от бракониери край Шабла / Пресслужба - ИАРА - архив

200 кг калкан в района на Шабла иззеха инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, съобщиха от агенцията. Проверката е направена в района на вилно селище „Кария” по сигнал за продажба на бракониерски улов от калкан.

Инспекторите забелязали как от четири автомобила, мъже свалят чували с калкан и ги предават на търговец, който има склад в района. Пред проверяващите, рибарите заявили, че това не е пресен калкан, а замразен. За случая били повикани служители от Агенцията по безопасност на храните - Добрич, които да установят състоянието на рибата. Те са иззели улова и са съставили акт на търговеца за неправомерното съхранение на калкана. Инспекторите от ИАРА са съставили актове за липса на декларация за произход и документ за първа продажба на рибата на трима нарушители от Каварна.

Проверката по случая продължава във връзка със сигнал от предния ден, че рибари са излезли в морето край Каварна за улов на калкан без да уведомят инспектори на ИАРА или да се обадят на денонощния мобилен телефон 0886 61 06 02 в Центъра за наблюдение на риболовни кораби.