Известен пианист дари роял на Шабла
Известен пианист дари роял на Шабла / DarikNews.bg, архив

„Шабла трябва да бъде издигната до адрес на селище, най-добре развито в културно и музикално отношение”, заяви известният пианист д-р х.к. Камен Кенов. Той дари роял на община Шабла. Това е поредното благородно дело на Камен Кенов, в чиято визитка е записан големия му принос за развитието на музикалното изкуство и култура.

През годините Камен Кенов, който живее и работи в Швейцария, успява да дари на музикалните училища в страната музикални инструменти - над 450 пиана и училищно оборудване, за да могат те да се запазят.

Камен Кенов има идея Шабла да стане домакин на музикален фестивал, с участници от България и чужбина.  Дарителят от години почива на къмпинг „Космос” край Дуранкулак.

Камен Кенов е роден е в Пловдив и произхожда от стара пловдивска фамилия. Завършва Държавната музикална академия - София в класа по пиано на професор Люба Енчева, след което напуска България и заминава за Швейцария. Специализира при професор Рудолф Бухбиндер в Базел, завършва майсторски клас по пиано при Ивон Льофебюр (Франция). Печели наградата по камерна музика на Асоциацията на швейцарските артисти, заедно с известната цигуларка Емили Хауденшилд (1981). Дипломира се, като взима най-високата Диплома за солист в Швейцария (1983) и започва концертна дейност, като все повече интересът му го води към камерната музика.
Започва да се занимава с издателска и благотворителна дейност през 90-те години, като насочва усилията си към музикалните институции. От 1990 всяка година се връща в България.

Основава заедно с Бени Зигрис (шеф на профсъюза на акордьорите в Швейцария) фондация "Приятели на музиката в България", която доставя дарения, сред които са 62 пиана, 8 рояла, 10 цигулки, нотни издания, партитури и книги.

През 2003 година Камен Кенов е удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив.