Изследват безплатно за СПИН в морските курорти
Изследват безплатно за СПИН в морските курорти / Sofia Photo Agency

Безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН започва от днес по черноморските ни курорти, както и в близост до градски плажове и басейни. Традиционната кампания на здравното министерство и регионалните здравни инспекции ще продължи до края на месеца. Официалното начало на тазгодишната акция АНТИСПИН ще се постави днес във Варна. Инициативата за изнасянето на мобилни медицински кабинети по възлови туристически места е на регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Традиционно сред най-активните участници в доброволното, анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН са Регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич.

В Добричка област кампанийните дейности са насочени към международния юношески лагер в Кранево, както и към туристическия поток в курортите Албена и Балчик.

В Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното ни Черноморие: Царево (01.08.), Приморско (02.08.), Бургас (04.08.), Созопол (07.08.), Поморие (09.08.), Слънчев бряг (13.08.), Несебър (16.08.), Слънчев бряг (17.08.) и Бургас (23.08.).

Във Варна подвижните медицински екипи за консултиране и изследване за ХИВ ще бъдат разположени на възлови места в морската столица като площад „Севастопол”, пред Община Варна и пред входа на морската градина.

Над 19 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол наХИВ/СПИН”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.