Европейска нощ на музеите Добрич 2019 г.
Европейска нощ на музеите Добрич 2019 г. / РИМ Добрич
За поредна година Регионален исторически музей-Добрич се включва с богата програма в Европейската инициатива „Нощ на музеите“, чието петнадесето издание се провежда на 18 май.
 
Започва второто издание на Дните на румънската култура

Европейското културно събитие и Международният ден на музеите ще бъдат отбелязани с разнообразни прояви, чието начало постави откриването на изложбата  „С порива на птиците“ в Дом - паметник "Йордан Йовков". Тя е посветена на 110-годишнината от рождението на Петър Славински и включва ценни оригинали: книги, писма и ръкописи на писателя, неговата пишеща машина, както и част от уникална колекция от накити.
 
Акцент в инициативите, подготвяни от Добричкия музей, е изложбата„Астрофотография“ на Емил Иванов и Михаил Мамчуров. Автори на снимките са двама варненски любители астрономи - световноизвестният оперен певец Емил Иванов и програмистът Михаил Мамчуров. Двадесет фотографии са запечатали уникалната красота на различни космически обекти, заснети с помощта на телескоп и изключително прецизна техника.
 
Посетителите ще могат да разгледат някои от най-впечатляващите мъглявини, звездни купове и галактики и да си подарят едно неповторимо космическо пътешествие.

За доброто настроение на всички гости ще се погрижат актьорът Красимир Демиров, поп и джаз изпълнители от класа на Милена Пеева от СУ „Св. Климент Охридски“, Артцентър „Палитра“ с артдиректор Иван Иванов и вокален педагог Анелия Иванова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Общински младежки център „Захари Стоянов“ с ръководител Елена Карабельова.

Ето кои музейни обекти на РИМ - добрич ще очакват посетители в Нощта на музеите:

Музей в градски парк „Св. Георги“– 17.30 – 24.00 часа
Дом-паметник „Йордан Йовков“ – 18.00 – 24.00 часа
Експозиция „Археология“ в ЕК „Старият Добрич“ – 18.00 – 24.00 часа
Експозиция „Икони от Добруджа“ в Художествена галерия – 18.00 – 24.00 часа