"Офортите на Рембранд" гостуват в Добрич
"Офортите на Рембранд" гостуват в Добрич / Дарик Добрич
От днес до 24 март в Регионална библиотека „Дора Габе” гостува изложба "Офортите на Рембранд", предоставена от Народна библиотека "Иван Вазов" Пловдив. Офортите на един от най-великите художници в историята на европейското изкуство са от фонда на Пловдивската библиотека, в тритомник от 351 офорта на Рембранд. Съставител и автор на монографията за художника в това изключително ценно издание е забележителният познавач и специалист върху творчеството на Рембранд Огюст Александър Шарл Блан – професор от Ecole de France, член на Academie des sciences (Академия на науките) и Academie des Beaux-Arts (Академия на изящните изкуства). 
 
Тритомникът "Офортите на Рембранд" е издаден в Париж през 1880 г. и е с ограничен тираж от 500 екземпляра. Притежаваният от НБ "Иван Вазов" екземпляр е с №351 и е единствен не само в България, но и на Балканите. Закупен е на 13 март 1883 г. от книжарница  Brockhaus в Лайпциг за 338 златни лева по искане на тогавашния директор на библиотеката Борис Дякович. 
 
Изложбата "Офортите на Рембранд" е създадена от Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив през 2016 г. по повод 410 години от рождението на световния художник (1606-1669). Пътуващата изложба гостува на библиотеките в страната. В добричката регионална библиотека изложбата е експонирана в централното фоайе.