Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич
Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич / netinfo
Регионална библиотека „Дора Габе” е домакин на пътуваща изложба “100 Години. 100 Плаката”. Изложбата представя библиотечни плакати от цял свят, инициатива на Фондация “Деца на България”, част от Националната кампания за популяризация на обществените библиотеки, библиотечното дело и публичното четене. Експозицията разказва за концепцията на книжните плакати и мостовете между световете.
 
Изложбата гостува в 30 български града, водещи университети, международни културни центрове и добрите български медии. Целта е да се направи едно колективно припомняне на българите, семействата, учителите, четящите, колко са важни книгите, подчертават организаторите.
 
„Изложбата приканва да се потопим в атмосферата на различни страни и техните послания. Не само да четем книги, не само да наблюдаваме как другите четат, а да усетим, че сме част от едно много голямо движение”, споделя Ясен Николов, основател на фондация „Деца на България”.
 
Добричката публика ще може да види малка част от включените в изложбата плакати със синтезирани послания от различни държави. Те са експонирани в Централното фоайе на библиотеката.
 

Един от плакатите в изложбата
РБ "Дора Габе" - Добрич