/ Дарик Добрич
Иво Пенчев за отношенията Общински съвет - администрация
100200
Иво Пенчев за отношенията Общински съвет - администрация
  • Иво Пенчев за отношенията Общински съвет - администрация
„Дебело подчертавам, че Общинският съвет на Добрич не саботира работата на кметската институция. Ние нямаме такава цел, ние уважаваме администрацията. Не сме й пречили и нямаме такова намерение”, коментира пред Дарик председателят на местния парламент Иво Пенчев.

Изявлението му идва след появилите се в общественото пространство мнения и впечатления за напрежение между Общинския съвет и администрацията.

„Когато обаче ни се представи докладна с непълно съдържание или с такова, което противоречи на нормалната бизнес логика, или пък цифрите, които ни се представят, не са адекватни, всеки един от нас - общинските съветници, реагира”, посочи Пенчев.

В Общинския съвет: Решението за блок "Добрич" се отлага с още един месец

Той смята, че кметът трябва по-често да търси експертизата на съветниците. „И ще я намери, защото ние сме за това – да помагаме”, допълни председателят на ОбС.

Той обаче бе категоричен, че не може да се очаква съветниците да се съгласяват сляпо с всяко едно предложение, което излиза от администрацията.

„С наближаването на местните избори очаквам в пленарна зала засилване на реториката, изостряне на езика, казване на неща само за да ги чуят хората, а не назоваване на проблемите с истинските им имена”, заяви Пенчев.

Той коментира и извънредната сесия на ОбС на 15 януари, която ще бъде посветена на недостроения общински блок „Добрич”. Припомняме, че вече над 30 години отчуждени собственици не могат да получат жилищата си. През декември м.г. предложението на администрацията бе да се поеме общински дълг в размер на 2,5 млн. лева за довършване на блока, но до решение не се стигна.

Собственици на имоти подкрепиха тегленето на кредит за блок "Добрич"

По думите на Пенчев общинските съветници не са били убедени в адекватността и обективността на оценката на дейностите, които трябва да се извършат. Той нарече добро и прагматично предложението на бившия зам.-кмет Иван Колев през 2019 година да се отделят 500 000 лв. общински средства, за да започне строителството, а след  изборите новата администрация да реши как да продължи.

„Ако ни предоставят нова количествено-стойностна сметка и нови параметри и оценка, ние може и да подкрепим новите числа, но те трябва да бъдат защитени. Ние пък ще представим различни сценарии и начини за решаване на проблема – поне 4-5 варианта се обсъдиха в постоянните комисии”, каза Пенчев.

Средно 38 съветници от общо 41 са присъствали на заседанията на ОбС през 2018 година, сочи статистиката. На всяка сесия са вземани средно по 24 решения. 98% от решенията са били в подкрепа на предложенията на администрацията. „Така ясно показваме нашето отношение – то винаги е било конструктивно и в полза на града ни”, заяви Иво Пенчев.

Чуйте още от Иво Пенчев в аудиото: