/ Дарик Добрич
Бизнесменът от Добрич Антон Проданов бе задържан днес при акция на Спецпрокуратурата. Повдигнато му е обвинение за ръководство на организирана престъпна група за данъчни престъпления - избягване установяването и плащането на ДДС. Това заяви в Добрич зам.-главният прокурор Иван Гешев. Разследвани са още трима души като извършители на данъчни престъпления. 

Спецпрокуратура, полиция и ДАНС разследват група за данъчни престъпления в три града

"Специализираната прокуратура, заедно с полицията и ДАНС е провела разследване по досъдебно производство от началото на тази година. Действия днес са извършени в София и Варна, но основно в Добрич. Обиски са направени на 12 адреса - домове, офиси и др. Разпитват се свидетели, проверките текат и в момента", каза Гешев.

Арестуваха Антон Проданов - основен свидетел по "Суджукгейт"

Днес или утре ще бъдат повдигнати обвинения и на другите трима от групата. По думите на Гешев, по първоначални данни щетата от тези данъчни престъпления е за около 300 000 лева. Предполага се обаче, че след изготвяне на съответните експертизи тя ще нарасне съществено, допълни зам-главният прокурор.

"Лицето, което ръководи групата - Антон Проданов, е емблематично за Добрич, осъждано е за данъчни престъпления. Проданов има сериозен бизнес и в София, управлява търговски дружества и заведения, парадира с политически връзки", заяви Гешев.

Проданов е основният свидетел по делото за т.н. Суджукгейт, за което е обвинен бившият депутат от Добрич Живко Мартинов. Иван Гешев каза обаче, че няма връзка между сегашното разследване и Суджукгейт. 

Изнудваният месар от „Суджукгейт“: Живко Мартинов се хвали публично, че „назначава“ хора на високи постове

Той подчерта, че в града действат три престъпни групировки, които са в противоборство помежду си, а местната прокуратура не е достатъчно активна и наблюдава до някаква степен безучастно действията на групировките.

"В случай на събиране на допълнителни доказателства, кръгът на участниците в престъпната група може да бъде разширен", посочи още Иван Гешев.