/ Дарик Добрич
Община Добричка подготвя 50-годишния юбилей на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", който ще се проведе на 30 юни в местността „Славната канара“ край село Дебрене.

2 700 участници от цялата страна ще покажат своите умения в изданието. Ще се представят 82 певчески групи, 22 танцови състава, 9 групи за обичаи, над 80 индивидуални изпълнители и 13 индивидуални изпълнители инструменталисти. Тази година броят на децата и учениците е по-голям.

На събора ще се представят и няколко състава и детски групи от Украйна. Поздрав към участниците при откриването на събора ще отправят Детски танцов състав към Народно читалище „Христо Ботев-1941“ село Батово.

За първи път на фолклорния събор ще се даде възможност за участие и на изпълнители на обработен фолклор. В рамките на фестивала, като отделен модул, за първа година ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“. Ще има и алея на занаятите.

Половин век вече фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции на Добруджа. Той възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара”.

В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. От 1997 година с решение на Добрички общински съвет, всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка.

От 2006 година е включен в Националния културен календар на България. Във фолклорната проява се представят певчески групи, танцови състави, групи за обичаи,  индивидуални изпълнители на автентичен фолклор и индивидуални изпълнители инструменталисти.

Традиционни участници в годините са от областите: Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Ямбол, Варна. На всеки пет години този събор влиза в ролята на кръг за класиране за националния фолклорен събор в Копривщица.