Калинка Вълчева
Калинка Вълчева / Vbox7.com
Грандиозен юбилеен концерт на Калинка Вълчева ще се състои днес в Добрич. С него народната певица ще отбележи 75 години житейски и 55 години творчески път. Началото на събитието е в 18:30 часа на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков“.
 
В концерта участие ще вземат Янка Рупкина, Калинка Згурова, Валя Балканска, Димитър Аргиров, Никола Веселинов, Петър Петров, Борислав Геронтиев, Тошко Тодоров, ДФТА „Калинка Вълчева“-Тервел. Водещи ще бъдат Даниел Спасов, Галя Асенова и Милен Иванов. Мащабната проява е организирана от инициативен комитет.

Калинка Вълчева е родена на 18 октомври 1942 г. в село Сърнец, Тервелско. Началото на кариерата си започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. взема участие на Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София с песента „Посъбра Стоян дружина“. По-късно е приета за солистка в Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио.

В продължение на 23 години е солистка на хор „Мистерията на българските гласове“. 15 години живее в Ковънтри, Англия, омъжена за англичанина Мартин Дженкинс, който е музикален продуцент и изпълнител на мандолина, виола и флейта. Заедно с него и други британски фолклорни ансамбли е изнасяла концерти с добруджанска народна музика. По-късно със съпруга си заживява в Добрич. През май 2011 г. Мартин Дженкинс умира, а Калинка Вълчева продължава да живее в Добрич, преподава народно пеене, участва в тържества и празници, пее самостоятелно и с оркестър „Бисери“, с които има много записани песни.

През май 2001 г. е обявена за почетен гражданин на град Тервел. През август 2015 г. Калинка Вълчева е предложена за почетен гражданин на Добрич. На 30 ноември 2015 г. Калинка Вълчева получава статуетка и плакет в приз „Глас на годината“ на Годишните фолклорни награди. Плакетът е посветен на 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова. Избрана е от любителите и професионалистите във фолклора чрез гласуване на сайта на престижните награди.