Калинка Вълчева предложена за почетен гражданин на Добрич
Калинка Вълчева предложена за почетен гражданин на Добрич / vbox7

Народната певица Калинка Вълчева е предложена за почетен гражданин на Добрич. Номинацията е от музикална организация при БНТ и БНР с почетен председател Васил Първанов – ръководител на оркестър „Хоро” и почетен гражданин на Русе.

Калинка Вълчева е родена в тервелското село Сърнец през 1942 година. Кариерата си започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. взима участие в Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на втория републикански фестивал на художествената самодейност в София с песента “Посъбра Стоян дружина”.

Приета е за солистка в Ансамбъла за народни песни към БНР. В продължение на 23 години е солистка на „Мистерията на българските гласове”. Има записани повече от 150 добруджански песни. 15 години от живота й преминават в Англия, където се омъжва. Понастоящем живее в Добрич, преподава народно пеене, участва в тържества и празници, самостоятелно и с оркестър "Бисери", с който има записани много песни. Детският фолклорен танцов ансамбъл в Тервел носи нейното име.

До момента номинациите за почетен гражданин на Добрич за 2015 година са четири. Крайният срок за подаване на предложения в Общинския съвет изтича в края на август. Престижното звание се връчва на тържествена сесия на празника на Добрич - 25 септември, за изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културен живот на града.