Храм „Св. Климент Охридски“ ще има художествено осветление
Храм „Св. Климент Охридски“ ще има художествено осветление / Дарик Добрич

Православният храм „Свети Климент Охридски" в Добрич ще грейне с ново художествено осветление, съобщават от общината. Светлините ще бъдат запалени утре в 19.00 часа. Инициативата е на общинска администрация, средствата в размер на 12 000 лева са осигурени от пенсионно-осигурителна компания. Монтажът е осъществен от варненска фирма.

Новото осветление ще бъде почетено с отслужване на водосвет от добрички духовници, в присъствието на кмета Детелина Николова и представители на компанията - дарител.

Първата копка на храм „Св. Климент Охридски" е направена през 2004 година. В градежа на църквата са вложени около 400 000 лева. Те са основно от дарители, постъпления от организираните дарителски акции, приходи от благотворителни инициативи и картички. От бюджета на общината са осигурени около 50 000 лева. Кръстокуполната църква с бяла фасада е с височина над 12 метра и е издигната на площ от близо 200 кв.м. Позлатеният кръст и обковът на купола са донесени от Украйна. Камбаната й тежи 120 кг. Църквата е осветена и отворена за посетители на 25 септември 2010 г. През 2010 година храмът получи като дарение от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет шест ценни икони, които са изографисани в началото на 20 век. Иконите са се намирали в болницата към българската църква в Истанбул, след което са откраднати. Открити са от Интерпол на изложба в Германия.