/ ThinkStock/Getty Images
Грипът върлува с пълна сила в Добричка област, но количеството заболели е по-ниско от нивата, при които се обявява епидемия, съобщи за Дарик началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Последната седмица е с най-много случаи на остри респираторни заболявания и грип – 153 на 10 000 души в сравнение с досегашните през зимния период. Специалистите обаче очакват пикът да е достигнат и да настъпи спад в заболеваемостта.
 
Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава

В момента най-често се регистрират болни между 5 и 29 годишна възраст. По-малките деца и по-възрастните са били по-често пациенти пък в предишни периоди.
 
В региона циркулират два вируса – единият води до стомашно-чревни проблеми, но преминава по-бързо; а другият е съпроводен с кашлица и белодробни усложнения и покосява за по-дълъг период. Наблюдават се случаи на усложнения – най-често пневмонии, затова специалистите съветват при симптоми на грип да се обърнем задължително към личния лекар, който ще избере подходящата терапия. Самолечението е опасно и може да доведе до задълбочаване на проблема. Важно е да се знае, че грипът се лекува с противовирусни препарати, а антибиотик се прилага заради усложненията.
 
Хващаме грипа по два начина - ето как да се предпазим

Д-р Ангелова коментира, че Добричка област може би ще се размине с грипната епидемия. Следят се бройките отсъстващи ученици, но засега няма вероятност да се наложи обявяване на извънредна ваканция.