Гражданите предпочитат автомобилните застраховки пред тези за жилището
Гражданите предпочитат автомобилните застраховки пред тези за жилището / netinfo

 

Хората сега знаят много повече за застраховането и за правата си, отколкото преди 10 години, заяви пред Дарик управителят на застрахователен брокер „Магнета” Антония Димчева. Тя съобщи, че делът на имущественото застраховане в национален мащаб е едва 7% на фона на общия брой застраховки. Според специалистката с 19-годишен стаж в бранша е въпрос на приоритет каква застраховка да се направи. „Хората преценяват, че рискът да се случи нещо с колата им е много по-голям, отколкото с жилището. Щетите по автомобилите са много повече, отколкото при недвижимите имоти. Човек слага нещата на кантара и когато трябва да избере, предпочита това, което по лична преценка е по-рисково”, коментира Димчева. Според нея това е въпрос и на финансови възможности, въпреки че имотните застраховки са няколко пъти по-евтини от автокаското например. „Жилище от 80-90 квадрата се застрахова за 80-110 лева за годината. Това е около 4 пъти по-малко от каското на автомобил, който струва около 7 хил.лева.

20-25 лева е минимумът на имуществените застраховки. Такива се сключват за по-ниска цена, отколкото реално струва имотът. Хубавото при тях е, че гарантират реални обезщетения при по-малки щети, но не са ефективни при сериозно бедствие. За големи имоти полицата може да стигне до 250 лева, покривайки и риска кражба, който е най-скъп. На практика може да се направи застраховка срещу всичко”, допълни Димчева. Напоследък имало интерес към риска „аварии” – например по ВиК-мрежата, при газовите и ел.инсталации, каквито очевидно се случват често. Интересен риск според застрахователите е гражданска отговорност към трети лица. Тя покрива щети на други лица, направени от застрахования – например когато човек наводни съседа си. Цената е от 3 до 5 лева към полицата за имуществената застраховка и опцията е все по-предпочитана.

„При корпоративните клиенти има повече доброволно застраховане, отколкото при физическите лица, застраховат се складове, магазини, производствени помещения. Има работодатели, които правят и доброволни застраховки по отношение на живота и здравето на работниците и служителите си, което е похвално, защото и за работодателите времената не са леки”, коментира още Антония Димчева.