/ СИДП
Резултатите на Североизточното държавно предприятие за ползването на дървесина за първото тримесечие са най-добри от създаването на предприятието през 2011 година до момента. Това стана ясно по време на проведения стопански съвет, ръководен от директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.

С най-добри резултати по този показател са ДГС-Омуртаг, ДГС-Суворово, ДГС-Генерал Тошево, ДЛС-Тервел и ДГС-Търговище.

Отборът на СИДП - трети на състезание по стрелба

На срещата беше обсъдена и готовността на стопанствата за предстоящия през юни одит. СИДП е единственото изцяло сертифицирано предприятие, като от миналата година навсякъде се работи по новия  Национален FSC стандарт за сертифициране управлението на горите в България.

Само в ДЛС-Шерба и ДЛС-Черни Лом експериментално се прилагат два други стандарта за сертификация. На стопанския съвет бяха разгледани и мерките срещу неразпространението на болестта африканска чума по свинете. З

а последния месец и половина на територията на ДЛС-Тервел бяха открити 10 диви свине, пробите от които показаха, че са заразени с АЧС. Преди това бяха регистрирани случаи и в ДЛС-Балчик.

Очаква се през следващите дни областните и общински епизоотични комисии да заседават отново, за да се набележат мерки за ограничаване разпространението на АЧС в Североизточна България.