Голям е рискът от фалити на малки болници
Голям е рискът от фалити на малки болници / netinfo

„Рискът от фалити на малки лечебници тази година е голям, заради влизането в сила на новите правила на НЗОК. Касата пресира общинските болници така, че те да изчезнат от медицинския пазар.” Така шефът на болницата в Балчик д-р Красимир Кръчмаров коментира поставеното от касата изискване изпълнителите на клинични пътеки да бъдат на 8-часов трудов договор в съответната лечебница.

Това е трудно изпълнимо за малките здравни заведения, защото те не разполагат с пълен набор лекари-специалисти и ползват т.н. гастрольори от по-големи болници.

Според д-р Кръчмаров целенасочено се прави така, че пациентите да тръгнат към областните болници и да изчезне елементът конкуренция в здравните услуги.

Според специалистите на НЗОК пък с новите лекарски договори ще се осигури на място по-пълно обслужване на пациентите.

Касата не може да диктува на мениджъра на болницата как да си води кадровата политика, контрират обаче докторите.

В балчишката лечебница се работи по 75 клинични пътеки. Здравното заведение в Белия град не е толкова застрашено от новите правила, защото разполага с местни специалисти за основните направления за лечение, каза д-р Кръчмаров. На „гастрол” там ходят само гастроентеоролог и лабораторен лекар.

Болницата е приключила 2007 година без задължения и тази година ще запази всичките си клинични пътеки. Предстои до няколко месеца в експлоатация да влезе ново интензивно отделение, което ще е второто в областта, след добричкото. Досега в новата придобивка са инвестирани около 270 хил.лева. Лечебницата има акредитация до 2010 година.