Глобиха бизнесмен, ползвал неправомерно ДДС
Глобиха бизнесмен, ползвал неправомерно ДДС / netinfo

Добричкият окръжен съд призна за виновен 53-годишния Балчо Ат. Б. в това, че е ползвал неправомерно данък добавена стойност. Съдебният състав го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба в размер на 1500 лева, съобщават от пресслужбата на съда.

През април 2007 година в качеството си на управител на „Оазис 59” ООД добричлията е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери-65 080 лева като използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред териториалната дирекция на НАП в Добрич.

Делото е приключено, след като подсъдимият е платил всички дължими на държавния бюджет суми-главница и лихви. Това означава, че деянието, за което предварително му е повдигнато обвинение, се преквалифицира в по-леко по чл. 255, ал. 4 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба. Когато предвиденото наказание е до 3 години лишаване от свобода и деянието е било извършено умишлено, законът задължава съда да приложи при определяне на окончателното наказание чл. 78А от Наказателния кодекс-освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Изискването е подсъдимият да не е осъждан, да не е бил освобождаван от наказателна отговорност, да има много добри характеристични данни и срещу него да не се водят други наказателни производства.

Окръжният съд е взел предвид, че са изпълнени всички условия за налагане на административно наказание, факта, че са възстановени причинените на държавата вреди, както и доброто процесуално поведение на Балчо Б. - при хода на делото той е признал всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, дал е и съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие и делото да протече като съкратено съдебно следствие.

Тъй като Балчо Б. е внесъл в държавния бюджет дължимата на НАП сума и лихвите по нея Приходната агенция е оттеглила гражданския си иск срещу него, а съдът е прекратил производството в тази му част.

Балчо Б. има висше образование, женен е, неосъждан, работи като управител на фирма.