Германски власти провеждат второ наказателно преследване срещу добричлия
Германски власти провеждат второ наказателно преследване срещу добричлия / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич даде съгласие за провеждане на допълнително наказателно преследване от прокуратурата в германския град Дрезден спрямо 33-годишния Севдалин Йосифов от Добрич. Срещу него ще бъдат повдигнати нови обвинения за участие в банда за фалшифициране на разплащателни карти и две компютърни измами.

Мъжът излежава присъда в момента в затвор в Дрезден. На 20 май т.г. Окръжен съд - Добрич допусна екстрадицията му, за да бъде разследвано неговото участие в измама, компютърни престъпления и подправка на платежни средства, извършени през март и май 2009 г.. Йосифов и негов съучастник са се присъединили към действаща в международен мащаб банда за фалшифициране и използване на разплащателни карти. Двамата са поставили на два банкомата в Дрезден устройство за запаметяване на данни и ПИН-кодове и са използвали този банкомат за теглене на пари, за проверка на банковата сметка или за зареждане на карти на мобилни телефони. Получените данни обвиняемият и неговият съучастник са искали да използват за неправомерната изработка на карти с магнитни ленти и с помощта на тези карти-дублети в чужбина да извършат неправомерни тегления на парични суми в брой от банкомати.

С настоящата Европейска заповед за арест германските власти търсят Севдалин Йосифов за разследване на допълнително разкрити деяния по двете престъпления, извършени в периода 14 февруари - 6 април 2009 г.. През февруари 2009 г. на Главна железопътна гара Берлин и той и неговият съучастник са предали на други лица 3 приставки, подходящи да запаметяват данните на разплащателните карти, които били поставени на банкомати в града. С тях са записани данни и са изработени карти с магнитни ленти, с които са изтеглени неправомерно от банкомати в Македония и в Босна и Херцеговина парични суми, равностойни на около 130 000 евро, които били разпределяни между участниците в бандата.

Наказателния кодекс на Федерална република Германия предвижда за тези деяния максимално наказание 15 години лишаване от свобода. Окръжен съд - Добрич прецени, че искането за правна помощ отговаря на Закона за Европейската заповед за арест и екстрадицията и не съществуват основания за отказ за допускане на допълнително разследване срещу добричлията. Той има средно образование, реабилитиран е, не е семеен.