Фестивал на хвърчилата се открива в Шабла
Фестивал на хвърчилата се открива в Шабла / БЗДП - архив

За втора поредна година Шабла е домакин на Фестивал на хвърчилата, посветен  на опазването на редкия и емблематичен за района вид птица – червеногушата гъска. Организатори на събитието  са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и община Шабла.

Днес и утре в добруджанския град ще се проведат състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и хвърчила, както и работилница за хвърчила на място, информираха от БДЗП.

Съпътстващата програма на фестивала включва рисуване на графити върху цистерни и рибарски лодки, представления на детски танцови и театрални състави от района, екскурзии за наблюдение на птици, изложби на наградените произведения от международния фото-конкурс "Фотоваканция", коктейл бар с приятна музика и много други забавления при фара на нос Шабла и в сградата на Зеления образователен център в града.

Фестивалът се организира в рамките на проект "Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България", финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и се  изпълнява от БДЗП.

Първото издание на фестивала през миналата година беше посетено от около 1500 човека, припомнят организаторите от БДЗП.