Епидемичната обстановка в Добричка област е спокойна, заболяемостта е под средната за страната
Епидемичната обстановка в Добричка област е спокойна, заболяемостта е под средната за страната / sxc.hu

Епидемичната обстановка в Добричка област е спокойна, каза пред Дарик началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Данните на инспекцията към момента показват, че заболяемостта от остри респираторни заболявания в региона е под средната за страната. Към 31 януари заболяемостта в Добричко е 105,95 на 10 000 жители при средна за страната 130,37. Данните от петата седмица на годината ще станат известни в понеделник. „Все още сме далече от стойностите, които имат колегите от Стара Загора, където бе обявена грипна епидемия, и от околните застрашени области”, коментира д-р Ангелова.

Здравната инспекция започва да следи обстановката от края на септември и това продължава до края на април, като данните се събират ежедневно от наблюдаваните лекарски практики. „Никой не може да каже кога ще дойде грипната епидемия, в страната това се случва обикновено януари-февруари, но е имало случаи епидемия да се обяви през декември. Влияние оказват много фактори, половината от тях зависят от естеството на вирусите, а другата половина – от човешкото поведение”, каза още д-р Ангелова.

От началото на есенно-зимния сезон в РЗИ са докладвани 4 случая на грип, потвърдени лабораторно. Заболели са трима възрастни и едно дете. И четирите случая са на грипен щам „Калифорния” /H1N1/, или т.н. свински грип.

По информация на д-р Ангелова все още няма резултати от Националната референтна лаборатория от пробите, взети от двете деца с увреждания от ЦНСТ, които от няколко дни са в детското отделение на добричката болница в много тежко състояние и с опасност за живота.

2 деца от ЦНСТ са в болница с опасност за живота, съмненията са за свински грип

Проверяват ЦНСТ в Добрич заради болните деца

„Поддържам връзка с колегите от болницата за тези деца. Те се отглеждат на семеен принцип в една от социалните къщички. Поради естеството на грипния вирус ,който е въздушно-капкова инфекция, е нормално те да си предадат инфекцията. Хубавото е, че в останалите центрове за настаняване няма такива случаи. Това са деца с тежко общо увредено състояние и добавянето на каквато и да е инфекция за един такъв поначало увреден организъм води наистина до по-тежко протичане на инфекцията”, каза д-р Светла Ангелова, като добави, че личният лекар на децата поддържа непрекъснато връзка с тях, а в болницата се полагат всички необходими грижи за тях.