Добрички математици - с призове на турнира Черно море
Добрички математици - с призове на турнира Черно море / netinfo

Осмокласникът Илия Петков от Езикова гимназия „Гео Милев" е отличен със специалната награда на международния математически турнир „Черно море". Състезанието се проведе в украинския град Измаил. От 2002 г. то се организира на ротационен принцип от училищните настоятелства на езикови гимназии от България, Украйна, Румъния.

Участниците от Добрич - представители на Езикова и частната гимназия „Леонардо да Винчи" спечелиха призовите места. Илия Петков е първенец с максимален брой точки.

Зам.-областният управител инж. Михаил Стоев насърчава младите математици да кандидатстват по оперативна програма „Черно море". Възможност за това дава приоритетна ос №3 „Подкрепа за културни и образователни мрежи за установяване на една обща културна среда около Черноморския басейн". Обмисля се подготвянето на проект „Обмяна на опит в приспособяване на системите в образованието". Ще се включат партньорите от Добрич, Измаил и Констанца. При добра подкрепа от страна на местните власти, проектът ще се реализира и мултиплицира, съобщават от Областна управа.