Добричката галерия е една от трите институции, номинирани за национална награда

Работа с деца в зала Златото на Добруджа
Работа с деца в зала Златото на Добруджа / ХГ Добрич
Художествена галерия – Добрич е една от трите номинации за наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, съобщават от културния институт. Другите номинирани са Национален музей „Васил Левски“ - Карлово и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Общо 15 културни институции от цялата страната кандидатстваха със свои образователни програми за наградата.

Трите номинации бяха определени от жури в състав – д-р Екатерина Цекова, директор на Национален политехнически музей, Лазар Додев, експерт в Министерството на образованието и науката, и Магдалина Станчева – експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн. Номинираните програми имат устойчив характер, но са и динамично развиващи се; реализират се повече от две години; създадени са трайни връзки с образователни институции в регионален и в национален мащаб; обогатяват се с ново съдържание. Те бяха оценени от журито и подкрепени от Комисията по образованието и науката. Носителят на отличието ще бъде обявен на официална церемония на 12 юли 2019 г.

Наградата „Училището в музея, музеят в училището“ беше учредена през март 2019 г. по инициатива на председателя на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание Милена Дамянова.
 
Художествена галерия – Добрич кандидатства с образователния проект „Големите майстори и малките художници“, разработен през есента на 2018 г., в партньорство с преподаватели от три училища. Проектът е насочен към деца от начален и прогимназиален курс. Целта е да ги запознае с част от художественото наследство от постоянната експозиция на галерията. Да ги провокира творчески да експериментират, да научат нови техники и да придобият нови умения. Проектът разширява познанието на децата за художници от тематичната зала „Златото на Добруджа“, където са експонирани шедьоври на Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Найден Петков, Светлин Русев, Димитър Казаков, Георги Чапкънов, Георги Филин  и др. Създаден е и виртуален тур на изложбата „Златото на Добруджа“