Снимка от 25 септември 1940 г. от архива на РИМ Добрич
Снимка от 25 септември 1940 г. от архива на РИМ Добрич / netinfo
Добрич ще отбележи тържествено 25 септември – денят, в който честваме 78 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.

Програмата започва с военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата - във Военно гробище музей в 9.00 ч. В 10.30 часа в зала „Добрич“ ще започне Тържествена сесия на Общинския съвет. За ценителите на изобразителното изкуство в 11.30 часа в Художествената галерия ще бъде открита гостуваща изложба „Никола Кожухаров (1892-1971)“.

Добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени в 12.00 ч. на площада с празничния концерт Фолклорна магия“ на Професионален ансамбъл „Добруджа“, Арт център „Палитра“, индивидуални изпълнители от СУ „Св. Климент Охридски“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“. За почитателите на стари градски песни и патриотични песни е концертът „Обичам те Добрич“, който ще започне в 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги”. В него ще участват Състав  „Добрич” при Народно читалище  „Йордан Йовков”, Хор „Лира” при Дом за стари хора, Състав „Да останем млади” при Сдружение ХобиСклуб и Състав „Армеец“. В същия час на естрадата до скейт-парка ще започне концерт от традицията "Пеещо езеро".

Емоции ще има и за футболните фенове - от 16.00 часа на Стадион „Дружба“, където ще се играе футболен мач между отборите на Добруджа (Добрич) и Локомотив (София) от 1/16-финалите на турнира за Купата на България.

Емблематичният за поколения българи Балет „Арабеск“ ще представи галавечер с избрани пиеси от юбилейния сезон „Нестинарка“ по Музика на Марин Големинов - от 19.30 ч. в залата на Драматичния театър.

Криско ще забавлява добричлии и гостите на града на празничния поп–рок концерт „Здравей Добрич от 19.30 часа на площад „Свобода“. С него на сцената ще се качат още  Арт център „Палитра”, СК „Алексия“, Студио за поп-рок певци „Сарандев” при Общински младежки център, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски”, Хип-хоп формация „NNS CREW” при Общински младежки център и Балетна формация „My Dance“. Водещ на празника ще бъде Дамян Попов. Вечерта ще завърши с празнични илюминации.

През деня от 9.00 до 17.00 ч. е организиран Ден на отворени врати в музеите в Добрич, а от 10.00 ч. до 18.00 ч. на пл. „Свобода“ ще се проведе празничен Фермерски пазар, с който ще се отбележи една година от създаването на пазара в Добрич.