Добрич е на едно от първите места в страната по подкрепа за Радев
Добрич е на едно от първите места в страната по подкрепа за Радев / Дарик Добрич

Добрич е на едно от първите места в страната по дадена подкрепа за генерал Румен Радев на балотажа, отчете областният председател на БСП Мая Димитрова. По думите й резултатът не е победа само за БСП, а е комплексна победа. „Радев се приема от много хора, без значение на пол, възраст и политическа принадлежност. БСП като партия свърши не малко работа и това личи в резултата. Тук разчитахме на преки срещи с хората, за да популяризираме личността му,” коментира Димитрова и посочи, че резултатът на Радев и Йотова показва недоволството на част от избирателите, които са искали да променят статуквото.

Мая Димитрова представи резултатите от паралелното броене на БСП в изборната нощ. 50 546 добруджанци /64,4%/ са дали гласа си за Радев срещу 31,2% за Цачева. Ето как са гласували избирателите в отделните общини на област Добрич:

Румен Радев                      Цецка Цачева

Добрич                                23 124                              13 636

Добричка                              5 908                                2 309

Генерал Тошево                    4 379                                1 566

Крушари                               1 155                                   393

Каварна                               4 177                                 1 823

Шабла                                  1 571                                    718

Тервел                                 4 498                                  2 051

Балчик                                 5 759                                  2 020

„Блестяща победа, изборът е резултат от един консолидиран вот на всички български граждани. Най-важното е, че хората повярваха на Радев, че ще бъде президент на всички българи. Ние също му вярваме и същевременно знаем, че личността му е натоварена с огромни очаквания. Неслучайно той заяви, че изборът е едва началото на промяната, която всички желаят”, коментира арх.Емилия Добрева - председател на Областния инициативен комитет в подкрепа на кандидат-президентската двойка ген.Румен Радев–Илияна Йотова.

Мая Димитрова и арх.Добрева благодариха на всички, гласували за ген.Радев – „човекът, който ще даде началото на промяната”.

Помолена да коментира оставката на правителството, Димитрова заяви:”За пореден път Бойко Борисов бяга от отговорност. Това за него бе най-лесният начин – да каже „аз заминавам.”

Лидерката на БСП допълни, че не може да даде прогнози за бъдещите предсрочни парламентарни избори, но че БСП е в подем и хората са повярвали в това.

Арх.Добрева сподели, че не бива да се натоварва Радев с празни очаквания, но ако нацията е консолидирана около него, има всички изгледи той да допринесе за бъдещето на страната. „Той стои зад думите си и ще върне достойнството на България”, заяви арх.Добрева. Тя подчерта, че в партията ще направят анализ какви гласове извън БСП е привлякъл като вот за себе си новият президент.