Децата с увреждания с нови месечни добавки
Децата с увреждания с нови месечни добавки / Дарик Добрич, архив

413 деца с увреждания от област Добрич ще бъдат подпомогнати с новите месечни добавки, предвидени от 1 януари в Закона за семейните помощи за деца, информират от Регионалната дирекция за социално подпомагане. 930 лв. е размерът на месечната помощ на дете с 90% степен на увреждане, 450 лв. е помощта, изплащана за дете с определени от 70 до на сто степен на увреждане и 350 лв. – за дете с увреждане от 50 до 70%, отглеждани от родители или осиновители.

Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане от семейства на роднини или близки и приемни семейства е както следва: 490 лв. за дете с 90% степен на увреждане, 420 лв. е помощта, изплащана за дете с определени от 70 до на сто степен на увреждане и 350 лв. – за дете с увреждане от 50 до 70% .

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане ще се предоставят до навършване на 18-годишна възраст на детето, а в случай, че то продължава да учи до 20-годишна възраст, уточняват от Регионалната дирекция за социално подпомагане. В случаите, в които детето с увреждане е навършило 18-години, но не учи, отпуснатите за неговото отглеждане месечни помощи ще бъдат прекратени, поради отпадане на основанието за отпускането им, припомнят от дирекцията.