Общината призовава гражданите да помогнат на децата от центровете за настаняване
Общината призовава гражданите да помогнат на децата от центровете за настаняване / Дарик Добрич

Децата от Центровете настаняване от семеен тип се готвят за участие в Коледния базар в Добрич, като изработват сувенири, картички и картини. Средствата от продажбите ще се използват за нуждите на възпитаниците. Те се нуждаят от памперси, пижами, екипи, постелъчен инвентар, почистващи препарати и дезинфектанти. И тази година по инициатива на фондация „Плюшено мече“, децата от центровете ще получат заявените от всяко дете подаръци.

На територията на Община град Добрич се предоставят 17 вида социални услуги. Една част от тях са за деца, а друга за възрастни. Услугите за деца се предоставят в Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Това са социални услуги, които предоставят 24-часова грижа в среда близка до семейната и подкрепа за самостоятелен начин на живот. В центъра децата и младежите получават необходимата им индивидуализирана грижа, подкрепа за личностно развитие и  изграждане на умения. Към момента има настанени 50 потребители на социалната услуга.

Приключи деинституционализацията, децата бяха изведени от Дом за деца с умствена изостаналост в Крушари. Периодът на адаптация приключи успешно, благодарение грижата на екип от добре обучени кадри. За тях се грижат 51 служители, които полагат денонощни грижи. Ползват се услугите на Дневен център за деца с увреждания „Надежда“, от където се извозват и до училище „Петър Берон“.

Община Добрич призовава всички съграждани и граждански организации да бъдат съпричастни и да помогнат на децата. Координатите на Центровете за настаняване от семеен тип са публикувани на сайта на Община Добрич www.dobrich.bg, в рубриката „За Добрич“ и подрубриката   „Здравеопазване и социална политика“.